Siirry suoraan sisältöön

Huittislaisille vanhuksille hyvä elämä

  • tehnyt

Arja Lehtonen kirjoitti viime viikon Lauttakylä-lehdessä vanhusten hoidon tarpeista. Arvostan vanhusten asioiden esillä pitämistä ja heidän puolestaan puhumista. Kirjoittajan huoli näytti kohdistuvan lähinnä vanhainkodin lopettamiseen. Vanhainkodista luopumisen näen muiden valtuutettujen tavoin yhtenä kehityksen ja muutoksen kohteena, en laisinkaan vanhustemme hoivan huononnuksena koska sellaista ei halua kukaan. 

Vanhainkoti on paitsi ikääntynyt rakennus, myös viimeisenä laitoshoitopaikkana nykyisen kehityksen jalkoihin jäävä toimintamalli. Vanhainkodin lopettaminen korvautuu paitsi mainitulla kotikuntouksella, myös arviointi ja lyhythoitopaikoilla, kuntouttavalla terveyskeskussairaalan vuodeosastolla, palveluasumisella ja tehostetulla palveluasumisella, olemassa olevan kotihoidon ja kotisairaalan lisäksi. 

Lehtonen ansiokkaasti mainitsee, että jos nyt valmisteltava SOTE-uudistus toteutuu, ei huittislaisten vanhusten asioista päätetä enää Huittisissa. Se on juuri yksi tärkeimmistä syistä muuttaa palvelurakenteemme ikäihmisten hoidon osalta siihen malliin, jolla se turvataan. Muutoin käy niin, että tuleva maakunta aivan ensimmäiseksi lopettaa tällaiset vanhat laitospaikat ja siirtää maakunnan sisällä vanhukset olemassa oleviin nykymuotoisiin hoitopaikkoihin, mihin tahansa maakunnan kaupunkiin. Näin ei saa päästä käymään!  

Huittinen haluaa tarjota vanhuksilleen yksilöllisesti arvioitua, parasta mahdollista hoivaa. Halukkaat ja avun turvin kotona selviävät vanhukset ansaitsevat mahdollisuutensa ja he, jotka eivät kotona enää selviä, ansaitsevat sopivan hoivapaikan. Arjen turvan ja hyvän hoivan lisäksi vanhukset ansaitsevat ympärilleen myös kauneutta ja mahdollisuuksia. Tuttu hyvää hoivaa antava henkilökunta tarvitsee tilat, joissa työskentely tukee työssä jaksamista raskaassa työssä.  

Uskallan väittää, että jokainen tämän kaupungin kuntavaaliehdokas on halukas antamaan meidän vanhuksillemme heidän ansaitsemansa hyvän loppuelämän, jokainen. Olen johtanut päättyvän kunnallisvaalikauden perusturvalautakunnan työtä ja jokainen lautakunnan jäsen ryhmästä riippumatta on aina halunnut vanhuksillemme hyvää hoitoa, mahdollisimman monipuolisella tavalla ja tärkeää omaishoitoa tukien. Tämä kehityksessä mukana pysytteleminen on osa sitä rohkeutta ja halua, jolla Huittinen haluaa jatkossakin huolehtia vanhustensa hyvästä hoidosta kotona tai kotipaikkakunnan hyvissä hoivapaikoissa.  

Ilolla vanhusten puolesta puhumista tervehtien 

Tinja Tähtinen 

perusturvalautakunnan pj (KOK) 

Mielipidekirjoitus on julkaistu 21.4.2021 Lauttakylä-lehdessä

Avainsanat: